tu zamieszczamy sprawdzone przepisy na ciasta

Ciasta

1. Ciasto Rocher – bez pieczenia wg.smakinatalerzu.pl

puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)

500g mascarpone

250 ml śmietanki kremówki 30 %

100g orzechów laskowych

1 wafelek o smaku orzechowym (50 g)

1 łyżka cukru pudru

herbatniki kakaowe – 200-250g

kakao do oprószenia

opcjonalnie – wiórki czekolady

Formę (21×21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy pierwszą warstwę herbatników.

Orzechy laskowe prażymy kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy nieco przestygną, rolujemy je między dłońmi, usuwając tym samym brązową skórkę. Tak przygotowane orzechy drobno siekamy.

Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy na sztywny krem. 1/3 część kremu odkładamy do miseczki i mieszamy z 1 łyżką cukru pudru. Do reszty kremu dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, pokruszonego drobno wafelka oraz połowę posiekanych orzechów, mieszamy.

Pozostałą masę kajmakową mieszamy z resztą orzechów.

Układamy w blaszce w następujący sposób:

Herbatniki – masa orzechowa – herbatniki – kajmak z orzechami – herbatniki – biała masa – kakao + ewentualnie wiórki czekolady.

Ciasto schładzamy w lodówce - najlepiej przez noc.


2. „Serniko-brownie” z malinami (wg. Moje Gotowanie 4/2022)

12 porcji | przygotowanie: 1 godzina 10 minut

Brownie:

  • 200 g masła 
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka 
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 50 g mielonych migdałów
  • 85 g mąki 
  • szczypta soli

sernik:

  • 500 g zmielonego twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki malin liofilizowanych (myślę, że można pominąć)

ponadto: 

  • 200 g malin
  • 100 g polewy czekoladowej
  • jajeczka czekoladowe do dekoracji

1. Brownie: dno tortownicy o śr. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy. Wkładamy do niego połamaną czekoladę i mieszamy, aż się roztopi. Jajka rozkłócamy z cukrem. Wlewamy czekoladę z masłem i ubijamy na gładką masę. Wsypujemy migdały, mąkę i sól, miksujemy na jednolite ciasto. Wlewamy do tortownicy, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika

rozgrzanego do 160°C, pieczemy 20 minut.

Odstawiamy do wystygnięcia.

2. Sernik: 

składniki (bez jajek i malin) miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Dodajemy jajka, ubijamy na jednolitą masę. Wsypujemy liofilizowane maliny, mieszamy.

3. na brownie układamy maliny i wlewamy masę serową. Tortownicę wkładamy do większej, żeby ciasto nie wyschło. Pieczemy 25-30 minut w 180°C. Studzimy. Dekorujemy polewą i jajeczkami.


3. Ciasto Leniwej Synowej wg.e-przepisy.pl

około 200 g herbatników (zwykłe lub kakaowe) u mnie 1 warstwa to 22 dużych ciasteczek petit beurre (duża blacha) *4 warstwy

500 g masy krówkowej (kajmak w puszce) ja daję 1 puszkę, czyli 460g 

500 g mascarpone

330 g śmietany 30% czasami daje 500g (cały kartonik) i też jest dobre

100 g chałwy waniliowej -tj. 1-2batoników chałwy 

waniliowej

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Do osobnej miski wkładamy mascarpone i 3/4 masy krówkowej. Składniki miksujemy do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i jeszcze chwilę miksujemy, aby wszystkie składniki się połączyły. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, na nich 1/3 masy z bitą śmietaną, potem znowu – herbatniki, masa, herbatniki, masa, herbatniki. Ostatnią warstwę herbatników smarujemy pozostałym kajmakiem (można go podgrzać to się lepiej rozsmaruje). Wierzch posypujemy pokruszoną chałwą. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.


4. Letnie ciasto - nie sernik

Duża prostokątna blacha

Upiec biszkopt lub 1 opakowanie podłużnych biszkoptów

2 duże śmietany 18% (2×400g - w Biedronce są mniejsze opakowania)

4 łyżki żelatyny (150ml wrzącej wody)

Olejek waniliowy (nie konieczny)

1/2 szklanki cukru

Owoce

3 galaretki na wierzch smakiem dobrane do owoców (1l wody)

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, ostudzić.  Biszkopty ułożyć na blasze. Śmietana wymieszać z cukrem i ew. olejkiem, dodać wystudzoną żelatynę. Wylać na biszkopty na blachę i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. 

Umyć i osuszyć owoce. Udekorować nimi wierzch warstwy śmietanowej ciasta (zastygłej). Zalać delikatnie (!!) prawie zastygającą galaretką (mocny strumień naruszy białą warstwę i białe fragmenty zastygną w warstwie owocowej) . Odstawić do lodówki. 


5. Sernik z mascarpone wg. Biedronki

300g herbatniki 

200g masło

2 szt. żółtka

200g białej czekolady

2 łyżki rumu 

sok z połowy cytryny

skórka starta z 1 cytryny

400g Mascarpone

250g ricotta

20g cukier wanilinowy

4 jajka

150g maliny

1 łyżka cukru

50ml czerwone wytrawne wino

1płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej 

Herbatniki zmiel blenderem na okruchy, po czym wymieszaj z rozpuszczonym masłem i żółtkami. Powstałą masą wyłóż dno i boki tortownicy, dobrze dociskając palcami.

Czekoladę rozpuść w rondelku z rumem i sokiem oraz skórką z cytryny. Mascarpone i ricottę miksuj przez 5 minut z jajkami i cukrem wanilinowym, po czym dodaj lekko wystudzoną czekoladę. Miksuj jeszcze chwilę.

Gotową masę wylej do tortownicy i wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Po upieczeniu wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Maliny, cukier, wino i skrobię zagotuj w rondelku, a następnie przetrzyj przez gęste sitko. Sernik podawaj z sosem malinowym, udekorowany listkiem mięty


6. Ciasto czekoladowe z cukinią wg. mojewypieki.com

Składniki:

115 g masła

250 g drobnego cukru do wypieków

125 ml (pół szklanki) oleju słonecznikowego lub rzepakowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

2 duże jajka

pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

60 g kakao

2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)

2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g) *

60 g gorzkich chipsów czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania. Dodać wanilię i zmiksować.

Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać zmieloną kawę rozpuszczalną (niekoniecznie) i wymieszać. Na końcu dodać startą cukinię i drobinki czekoladowe (chocolate chips), delikatnie wymieszać.

Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).  Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa: 

(tu zrobiłam swoją wersję: tabliczka mlecznej czekolady rozpuszczona powolutku w 3 łyżkach śmietany)

Oryginalna wersja:

100 g gorzkiej czekolady

40 g masła

Masło i posiekaną czekoladę umieścić w małym garnuszku. Podgrzewać, na bardzo małej mocy palnika, mieszając, do roztopienia i połączenia się składników. Rozsmarować na cieście.

* Cukinii nie obieramy, wydrążamy jedynie środek z pesteczkami (jeśli jest co wydrążać).


7. Panna cotta

6 porcji

500ml śmietanki kremówki 36%

150ml mleka

1 laska wanilii

3 łyżki cukru pudru

3 płaskie łyżeczki żelatyny spożywczej

50ml wody

na mus:

250g mrożonych truskawek (maliny, jeżyny wg. stanu posiadania i gustu)

2-3 łyżeczki cukru pudru (do smaku) (przy jeżynach to 3 łyżki cukru pudru)

ewentualnie łyżka cukru waniliowego

Lub

konfitura lub frużelina (owoce w żelu)

truskawki, wiśnie, maliny

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wydrążamy ziarenka

Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier puder, ziarenka wanilii oraz laskę wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia wyławiamy laskę wanilii. Dodajemy żelatynę i odstawiamy do przestudzenia od czasu do czasu mieszając. Dopiero, gdy płyn lekko zacznie się ścinać wlewamy do miseczek. Wstawiamy do lodówki na 3 godz., by deser stężał.

Przygotowujemy mus: rozmrożone truskawki miksujemy z cukrem, wstawiamy do lodówki by się ochłodził.

By wyjąć panna cottę z miseczek zanurzamy je na kilka sekund w gorącej wodzie. Następnie odwracamy do góry nogami i zsuwamy deser na talerz. 

Klasyczna panna cotta podawana jest z musem truskawkowym oraz świeżymi truskawkami, ale wybornie smakuje także z innymi owocami.

Podpowiadamy:

Laskę wanilii można zastąpić cukrem waniliowym. Wówczas do mleka i śmietany dodajemy łyżkę cukru waniliowego i 2 (a nie3) łyżki cukru pudru.

Błędem jest nalewanie jeszcze ciepłego płynu do miseczek lub filiżanek i wstawianie ich od razu do lodówki. Wówczas deser może się rozwarstwić, a ziarenka wanilii będą zbierać się na dnie.


8. Krajanka kakaowo-kokosowa wg. Życie na gorąco

550g masła lub margaryny Kasi
600g cukru
6 jajek
300g mąki
1 torebka proszku do pieczenia (15g)
50 g kakao
200 g gęstej, kwaśnej śmietany
500 ml mleka
500 g śmietany kremówki
125 g kaszy manny
325 g wiórków kokosowych
250 g polewy czekoladowej
50 g oleju kokosowego
tłuszcz do blachy

Utrzeć 300g masła ze szczyptą soli , cukrem waniliowym, i 300 g cukru. Kiedy masa będzie  puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać kwaśną śmietanę, dobrze wymieszać mikserem.

Blachę (34x40 cm)  posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C.  Piec 20 minut.

Czekoladowy placek wystudzić.

Pozostałe masło i olej kokosowy  stopić. Do rondelka wlać mleko i śmietanę kremówkę. Zagotować. Wsypać kaszkę mannę i gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Do kaszki dodać stopione masło, 300 g cukru oraz wiórki kokosowe.

Masę kokosową rozsmarować na czekoladowym placku. Poczekać 10-15 minut, aż masa przestygnie, polać polewą, potem schłodzić placek w lodówce. Pokroić na porcje, udekorować  wiórkami kokosowymi i kokosowymi pralinkami. Na Dw polewą był ganash z mlecznej czekolady (czekolada rozpuszczona na ciepło w smietance), ale myślę że lepsza byłaby taka jak na serniku: 125g masla/kasia, 8 łyżek cukru, 8 łyżek kakao, 2 łyżki wody - to wersja raczej wytrawna. Oczywiście składniki polewy połączone na cieplo- podgrzać w rondelku mieszając

Wspólnota CdR

    

Wspólnota "Czas dla Rodzin" powstała w roku 1998. Od 2014 roku spotyka się w Oliwie w parafii Matki Bożej Królowej Korony Polskiej u oo. Cystersów. Od września 2020 spotyka się w parafii Bożego Ciała na Morenie w Gdańsku (dojazd-kilknij).

Celem wspólnoty jest ukazywanie piękna powołania do chrześcijańskiego życia rodzinnego.
Jako mężowie, żony, matki i ojcowie staramy się być otwarci na prowadzenie przez Ducha Świętego oraz korzystamy ze świadectw, modlitw, obecności braci i sióstr – we wspólnocie rodzin.



Przebywanie razem, poświęcanie czasu, znoszenie trudności daje owoce: dary Ducha Świętego oraz ubogacone życie małżeńskie.
Patronem wspólnoty jest Święta Rodzina.

Jesteśmy członkiem Konwencji Wspólnot Gdańskiej Szkoły Nowej Ewangelizacji (SNE) oraz należymy do światowej sieci wspólnot przymierza The Sword of The Spirit.

Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy

  • do życia w kontakcie z małżeństwami
    które starają się żyć w jedności z Jezusem, w chrześcijańskim i twórczym środowisku
  • na otwarte spotkania – Dni Wspólnoty z udziałem dzieci, w podane w kalendarium niedziele (z reguły pierwsza i trzecia niedziela miesiąca) w godz. 10:00 -13:30, w kościele Msza Św., potem w sali konferencyjnej gdzie łączymy czas modlitwy z konferencją na określony temat;
  • na spotkania małych grup małżeńskich, które odbywają się co 4 tygodnie lub co 2 tygodnie (zależnie od możliwości danej pary); dają okazję do zbliżenia się do innych osób i poznania wielu ważnych spostrzeżeń dotyczących życia małżeńskiego; zaczynamy od serii pięciu spotkań Twórcy Domowego Ogniska: Wierni Przyrzeczeniu – cykl podstawowy, jakby „prawo jazdy” dla wszystkich małżonków (nie tylko młodych!). Jest to podstawowa droga budowania relacji osobistych w naszej wspólnocie.
  • na Kursy Filipa, Nowe Życie, Pryscylla Akwila i inne kursy SNE
    Zalecamy te krótkie rekolekcje wszystkim.
  • dla naszych milusińskich
    Spotkanie ze Św. Mikołajem – w karnawale Bal Przebierańców dla dzieci. Ale bawić się mogą nawet dorośli.
  • na wyjazd majowy
    W czasie długiego majowego weekendu oraz na jesieni, najczęściej nad jeziorem, nie tylko woda i do tej pory niezawodne piękne słońce, ale też miłe towarzystwo i brak nudy, bo przeżywamy konferencje, wspólną modlitwę i Eucharystię.
  • wyjazdy letnie - rekolekcje połączone z wypoczynkiem.

Szczegółowy plan spotkań - zobacz KALENDARIUM

Albowiem w Chrystusie Jezusie ani obrzezanie, ani jego brak nie mają żadnego znaczenia, tylko wiara, która działa przez miłość.

Ga 5,6

Wszelkie znaki, rytuały i formalności bledną wobec wiary i czynów miłości.
zobacz wcześniejsze wpisy "Co Słowo mówi"

nierozerwalne_obraczki_270.jpg zmien_plyte_modlitwe_270.jpg gdyby_Bog_mial_lodowke_270.jpg darmowy_chleb_270.jpg nie wytykaj_270.jpg oddaj_zycie_satysfakcja_270.jpg wielkosc_270.jpg WielkiPost_byles_zbyt_spiety_270.jpg modlitwa_bezprzewodowy_270.jpg człowiek_stworzyl_Boga_270.jpg Przebacz_wrogom_270.jpg niezadowolony_270.jpg always connected_270.jpg niedzielna_super_promocja_270.jpg nie_lubimy_samotnosci_270.jpg PrayStation_270.jpg Bog_jest_doskonaly_270.jpg taniec_w_P_270.jpg serce_kawalki_270.jpg tesknota_za_staloscia_270.jpg kochamy_zwyklych_ludzi_270.jpg Milosc_tak_270.jpg centrum_handlowe_270.jpg straciles_nadzieje_zolw_270.jpg nie_boj_sie_dzieci_niebo_270.jpg WielkiPost_twoj_pies_270.jpg nie_boj_sie_dzieci_mojzesz_270.jpg nie_boj_sie_dzieci_bochenek_270.jpg mydlo_uszlachetnia_270.jpg byc_prawie_wierzacym_270.jpg dziecko_a_komputer_270.jpg wanted_Sepia_270.jpg naprawianie_tasma_270.jpg Tato_niebieski_widzi_270.jpg witamina_B_270.jpg zabic_mnie_teraz_270.jpg dziecko_potrzebuje_270.jpg Jezus_na_facebooku_270.jpg reagujesz_poczwornie_270p.jpg ameba_zycie_270.jpg Biblia_z_zakladkami_270.jpg pozwol_Bozemu_Slowu_270.jpg cwiczenia_sylwetka_270.jpg darmowa_podroz_270.jpg rozwiedz_sie_by_stracic_pol_majatku_270.jpg WielkiPost_zycie_kosztuje_270.jpg Nie_mozesz_zasnac_270.jpg No_sex_without_marriage_270.jpg Jezus_nieustannie_270.jpg Google_nie_zna_odpowiedzi_270.jpg

Co Słowo mówi do Ciebie?

Wy, którzy gnębicie ubogiego i mówicie: 
Kiedyż minie szabat, byśmy mogli otworzyć spichlerz?

 na podst. Am 8,4-5

Problem handlu w dni święte istnieje od starożytności. W Polsce zaczęto ostatnio także powtarzać
"Kiedy minie niedziela, byśmy mogli otworzyć nasze centra handlowe?"