Ciasta
1. Ciasto Rocher – bez pieczenia wg.smakinatalerzu.pl
puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
500g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30 %
100g orzechów laskowych
1 wafelek o smaku orzechowym (50 g)
1 łyżka cukru pudru
herbatniki kakaowe – 200-250g
kakao do oprószenia
opcjonalnie – wiórki czekolady
Formę (21×21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy pierwszą warstwę herbatników.
Orzechy laskowe prażymy kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy nieco przestygną, rolujemy je między dłońmi, usuwając tym samym brązową skórkę. Tak przygotowane orzechy drobno siekamy.
Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy na sztywny krem. 1/3 część kremu odkładamy do miseczki i mieszamy z 1 łyżką cukru pudru. Do reszty kremu dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, pokruszonego drobno wafelka oraz połowę posiekanych orzechów, mieszamy.
Pozostałą masę kajmakową mieszamy z resztą orzechów.
Układamy w blaszce w następujący sposób:
Herbatniki – masa orzechowa – herbatniki – kajmak z orzechami – herbatniki – biała masa – kakao + ewentualnie wiórki czekolady.
Ciasto schładzamy w lodówce - najlepiej przez noc.
2. „Serniko-brownie” z malinami (wg. Moje Gotowanie 4/2022)
12 porcji | przygotowanie: 1 godzina 10 minut
Brownie:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 50 g mielonych migdałów
- 85 g mąki
- szczypta soli
sernik:
- 500 g zmielonego twarogu sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki malin liofilizowanych (myślę, że można pominąć)
ponadto:
- 200 g malin
- 100 g polewy czekoladowej
- jajeczka czekoladowe do dekoracji
1. Brownie: dno tortownicy o śr. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy. Wkładamy do niego połamaną czekoladę i mieszamy, aż się roztopi. Jajka rozkłócamy z cukrem. Wlewamy czekoladę z masłem i ubijamy na gładką masę. Wsypujemy migdały, mąkę i sól, miksujemy na jednolite ciasto. Wlewamy do tortownicy, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do 160°C, pieczemy 20 minut.
Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Sernik:
składniki (bez jajek i malin) miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Dodajemy jajka, ubijamy na jednolitą masę. Wsypujemy liofilizowane maliny, mieszamy.
3. na brownie układamy maliny i wlewamy masę serową. Tortownicę wkładamy do większej, żeby ciasto nie wyschło. Pieczemy 25-30 minut w 180°C. Studzimy. Dekorujemy polewą i jajeczkami.
3. Ciasto Leniwej Synowej wg.e-przepisy.pl
około 200 g herbatników (zwykłe lub kakaowe) u mnie 1 warstwa to 22 dużych ciasteczek petit beurre (duża blacha) *4 warstwy
500 g masy krówkowej (kajmak w puszce) ja daję 1 puszkę, czyli 460g
500 g mascarpone
330 g śmietany 30% czasami daje 500g (cały kartonik) i też jest dobre
100 g chałwy waniliowej -tj. 1-2batoników chałwy
waniliowej
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Do osobnej miski wkładamy mascarpone i 3/4 masy krówkowej. Składniki miksujemy do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i jeszcze chwilę miksujemy, aby wszystkie składniki się połączyły. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, na nich 1/3 masy z bitą śmietaną, potem znowu – herbatniki, masa, herbatniki, masa, herbatniki. Ostatnią warstwę herbatników smarujemy pozostałym kajmakiem (można go podgrzać to się lepiej rozsmaruje). Wierzch posypujemy pokruszoną chałwą. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.
4. Letnie ciasto - nie sernik
Duża prostokątna blacha
Upiec biszkopt lub 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
2 duże śmietany 18% (2×400g - w Biedronce są mniejsze opakowania)
4 łyżki żelatyny (150ml wrzącej wody)
Olejek waniliowy (nie konieczny)
1/2 szklanki cukru
Owoce
3 galaretki na wierzch smakiem dobrane do owoców (1l wody)
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Biszkopty ułożyć na blasze. Śmietana wymieszać z cukrem i ew. olejkiem, dodać wystudzoną żelatynę. Wylać na biszkopty na blachę i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i zostawić do ostygnięcia.
Umyć i osuszyć owoce. Udekorować nimi wierzch warstwy śmietanowej ciasta (zastygłej). Zalać delikatnie (!!) prawie zastygającą galaretką (mocny strumień naruszy białą warstwę i białe fragmenty zastygną w warstwie owocowej) . Odstawić do lodówki.
5. Sernik z mascarpone wg. Biedronki
300g herbatniki
200g masło
2 szt. żółtka
200g białej czekolady
2 łyżki rumu
sok z połowy cytryny
skórka starta z 1 cytryny
400g Mascarpone
250g ricotta
20g cukier wanilinowy
4 jajka
150g maliny
1 łyżka cukru
50ml czerwone wytrawne wino
1płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Herbatniki zmiel blenderem na okruchy, po czym wymieszaj z rozpuszczonym masłem i żółtkami. Powstałą masą wyłóż dno i boki tortownicy, dobrze dociskając palcami.
Czekoladę rozpuść w rondelku z rumem i sokiem oraz skórką z cytryny. Mascarpone i ricottę miksuj przez 5 minut z jajkami i cukrem wanilinowym, po czym dodaj lekko wystudzoną czekoladę. Miksuj jeszcze chwilę.
Gotową masę wylej do tortownicy i wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Po upieczeniu wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Maliny, cukier, wino i skrobię zagotuj w rondelku, a następnie przetrzyj przez gęste sitko. Sernik podawaj z sosem malinowym, udekorowany listkiem mięty
6. Ciasto czekoladowe z cukinią wg. mojewypieki.com
Składniki:
115 g masła
250 g drobnego cukru do wypieków
125 ml (pół szklanki) oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
60 g kakao
2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g) *
60 g gorzkich chipsów czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania. Dodać wanilię i zmiksować.
Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać zmieloną kawę rozpuszczalną (niekoniecznie) i wymieszać. Na końcu dodać startą cukinię i drobinki czekoladowe (chocolate chips), delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
(tu zrobiłam swoją wersję: tabliczka mlecznej czekolady rozpuszczona powolutku w 3 łyżkach śmietany)
Oryginalna wersja:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Masło i posiekaną czekoladę umieścić w małym garnuszku. Podgrzewać, na bardzo małej mocy palnika, mieszając, do roztopienia i połączenia się składników. Rozsmarować na cieście.
* Cukinii nie obieramy, wydrążamy jedynie środek z pesteczkami (jeśli jest co wydrążać).
7. Panna cotta
6 porcji
500ml śmietanki kremówki 36%
150ml mleka
1 laska wanilii
3 łyżki cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny spożywczej
50ml wody
na mus:
250g mrożonych truskawek (maliny, jeżyny wg. stanu posiadania i gustu)
2-3 łyżeczki cukru pudru (do smaku) (przy jeżynach to 3 łyżki cukru pudru)
ewentualnie łyżka cukru waniliowego
Lub
konfitura lub frużelina (owoce w żelu)
truskawki, wiśnie, maliny
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wydrążamy ziarenka
Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier puder, ziarenka wanilii oraz laskę wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia wyławiamy laskę wanilii. Dodajemy żelatynę i odstawiamy do przestudzenia od czasu do czasu mieszając. Dopiero, gdy płyn lekko zacznie się ścinać wlewamy do miseczek. Wstawiamy do lodówki na 3 godz., by deser stężał.
Przygotowujemy mus: rozmrożone truskawki miksujemy z cukrem, wstawiamy do lodówki by się ochłodził.
By wyjąć panna cottę z miseczek zanurzamy je na kilka sekund w gorącej wodzie. Następnie odwracamy do góry nogami i zsuwamy deser na talerz.
Klasyczna panna cotta podawana jest z musem truskawkowym oraz świeżymi truskawkami, ale wybornie smakuje także z innymi owocami.
Podpowiadamy:
Laskę wanilii można zastąpić cukrem waniliowym. Wówczas do mleka i śmietany dodajemy łyżkę cukru waniliowego i 2 (a nie3) łyżki cukru pudru.
Błędem jest nalewanie jeszcze ciepłego płynu do miseczek lub filiżanek i wstawianie ich od razu do lodówki. Wówczas deser może się rozwarstwić, a ziarenka wanilii będą zbierać się na dnie.
8. Krajanka kakaowo-kokosowa wg. Życie na gorąco
550g masła lub margaryny Kasi
600g cukru
6 jajek
300g mąki
1 torebka proszku do pieczenia (15g)
50 g kakao
200 g gęstej, kwaśnej śmietany
500 ml mleka
500 g śmietany kremówki
125 g kaszy manny
325 g wiórków kokosowych
250 g polewy czekoladowej
50 g oleju kokosowego
tłuszcz do blachy
Utrzeć 300g masła ze szczyptą soli , cukrem waniliowym, i 300 g cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać kwaśną śmietanę, dobrze wymieszać mikserem.
Blachę (34x40 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20 minut.
Czekoladowy placek wystudzić.
Pozostałe masło i olej kokosowy stopić. Do rondelka wlać mleko i śmietanę kremówkę. Zagotować. Wsypać kaszkę mannę i gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Do kaszki dodać stopione masło, 300 g cukru oraz wiórki kokosowe.
Masę kokosową rozsmarować na czekoladowym placku. Poczekać 10-15 minut, aż masa przestygnie, polać polewą, potem schłodzić placek w lodówce. Pokroić na porcje, udekorować wiórkami kokosowymi i kokosowymi pralinkami. Na Dw polewą był ganash z mlecznej czekolady (czekolada rozpuszczona na ciepło w smietance), ale myślę że lepsza byłaby taka jak na serniku: 125g masla/kasia, 8 łyżek cukru, 8 łyżek kakao, 2 łyżki wody - to wersja raczej wytrawna. Oczywiście składniki polewy połączone na cieplo- podgrzać w rondelku mieszając