Ciasteczka
Ciasteczka na Święta Bożego Narodzenia
Kruche ciasto lub ciasteczka najlepiej robić z mąki krupczatki, ale to niekonieczne. Może być luksusowa. Tortową powinno się używać tylko do biszkoptów. Jeśli nie będziecie miały mielonych orzechów włoskich można dodać po prostu rozdrobnione, ale wtedy trzeba dodać więcej mąki (w tym przepisie mielone orzechy robią za mąkę) by ciasto nie kleiło się za mocno i by dało się wykroić ciasteczka. Dobrze i długo przechowują się w metalowych puszkach. Generalnie większym powodzeniem cieszą się mniejsze ciasteczka, ale to będzie dla Was więcej pracy- więcej wykrawania foremkami. Ciasto na te ciasteczka może poleżeć w lodówce 2-3 dni i poczekać na upieczenie- to tak jakby się okazało, że po czekaniu tę godzinę czy dwie nie macie już siły upiec. Czasami lepiej odłożyć pieczenie na następny dzień niż spalić wszystkie ciasteczka - znam to z własnego doświadczenia.
To tyle mądrzenia się. Teraz przepisy:
1. Orzechowe kwiatki
150g margaryny lub masła
250g cukru
2 jajka
szczypta soli
250g zmielonych orzechów włoskich
170g mąki
orzechy do dekoracji
jajko
2 łyżki mleka
Margarynę, cukier i 2 jajka utrzyj na puszystą masę. Dodaj sól, zmielone orzechy i mąkę.
Zagnieć gładkie ciasto. Włóż na 30 minut do lodówki
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 3mm. Foremką wycinaj z niego ciasteczka. W środek każdego wciśnij połówkę orzecha.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C piecz około 10 min.
2. Makowe gwiazdki
120g mąki pszennej (krupczatka)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100g masła lub margaryny
1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki suchego maku
Przygotowane składniki ciasteczek dokładnie zmiksuj, wstaw na 1h do lodówki. Następnie zagnieć z nich jednolite ciasto.
Ciasto dość cienko rozwałkuj lekko podsypując mąką (ewentualnie możesz je rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Foremkami wycinaj z ciasta mniejsze i większe gwiazdki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170⁰C i piecz 8-10 min, aż się lekko przyrumienią.
Upieczone zdejmij z blachy, ułóż na kratce i dokładnie wystudź.
3. Wiśniowe rożki
300g mąki + odrobina
150g zimnego masła
1 jajko
1 słoik konfitury wiśniowej
75g cukru
50g cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
30-150g wiórków kokosowych
Cukier, 300g mąki, pokrojone na kawałki masło, jajko i 1-2 łyżki zimnej wody wymieszać najpierw mikserem, a następnie dłońmi szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 1 godz. do lodówki. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 3 mm. Wyciąć 4 koła o ok 22 cm. Każde pokroić na 8 trójkątów
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C (termoobieg 175°C). Na szerszy koniec każdego trójkąta nałożyć po łyżeczce konfitury. Następnie kawałki ciasta zrolować w kierunku węższego końca. Pierożki ułożyć na blachach. Piec ok. 12 min
Wyjąć, ostudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Lukrem cienko posmarować rożki i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Zostawić do zastygnięcia.
4. Ciasteczka imbirowe
Rewelacja. Piekłam kuleczki wagi 10g wyszło 75szt. Ostre
Składniki:
330g mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
12 łyżek masła (132g)
2 łyżki zmielonego imbiru (w proszku)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki melasy
2 łyżki świeżego, startego na drobnych oczkach imbiru
1 jajko
1 żółtko
Dodatkowo:
1/3 szklanki cukru do obtoczenia ciasteczek
1. Masło włożyć do rondelka, podgrzewać tak długo, mieszając, aż się przyrumieni. Zdjąć z ognia.
2. Do masła dodać zmielone przyprawy, wymieszać i odstawić na 5 minut do przestygnięcia.
3. W międzyczasie przesiać mąkę i wymieszać ją z sodą oraz solą.
4. Do masła z przyprawami dodać cukier, melasę, świeży imbir, wymieszać. Dodać jajko, żółtko i jeszcze raz zamieszać. Na końcu wsypać mąkę i dokładnie połączyć ze sobą składniki.
5. Miskę przykryć plastikową folią i wstawić na godzinę do lodówki.
6. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki i w dłoniach formować kuleczki. Obtaczać je w cukrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170⁰C na funkcji termoobieg przez 14-15 minut.
5. Ślimaczki migdałowe wg. Naj 2002
na 60 sztuk
3/4 kostki masła (150g)
1/2 szklanki cukru pudru (84g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu
starta skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
100g zmielonych migdałów
słoik dżemu wiśniowego lub truskawkowego
1 białko
2 łyżki maku
2 łyżki drobno posiekanych orzechów
2 łyżki grubszego cukru kryształ
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, cynamonem, skórką pomarańczową oraz szczyptą soli. Wsypać mąkę (łyżkę odłożyć), proszek do pieczenia, migdały, szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i włożyć na 3 godziny do lodówki.
Stolnicę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na 2 placki o wymiarach 30x20cm. Posmarować je dżemem, a następnie za pomocą papieru dość mocno zrolować. Rolady zawinąć w papier i włożyć na godzinę do lodówki.
Rolady posmarować białkiem. Wymieszać mak z posiekanymi orzechami i cukrem kryształem. W tej mieszance obtoczyć rolady. Posypkę dobrze docisnąć.
Ciasto pokroić ostrym nożem w plastry grubości około 1cm, ułożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temp. 180⁰C
6. Karmelowe oczka
około 40 sztuk
150g orzechów laskowych
250g gorzkiej czekolady
250 g masła
4 jajka
po 150g cukru muscovado i demerara
350g mąki
50g kakao
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
300g śmietankowych dropsów typu Werther's Oryginal
cukier puder do posypania
Orzechy siekamy. Czekoladę siekamy, topimy na parze razem z masłem. Jajka i oba rodzaje cukru ucieramy na puch, następnie ucieramy ze stopioną czekoladą, mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, a na koniec z orzechami. Dwie duże płaskie blachy wykładamy pergaminem, piekarnik rozgrzewamy do temp. 175°C. Na blachy nakładamy kuliste porcje ciasta (łyżka do lodów za duże ciastka), zostawiając odstępy, żeby ciastka nie zlały się w trakcie pieczenia. W każdą porcję ciasta wciskamy cukierek. Pieczemy 10-15 min, ciepłe ciastka posypujemy cukrem pudrem.