Sosy
1. Sos boloński wg Oli M.:
5 kg pomidorów lima (mało soku)
1 seler
4 marchewki
2 cebule
2-4 ząbki czosnku
1-2 paczki przyprawy włoskiej Kamis lub innej
Sól i pieprz
Pomidory ponacinać skórki na krzyż i sparzyć we wrzątku (będą się lepiej obierać ze skórek). Obrać, pokroić na ćwiartki. Pogotować, by się rozpadły i trochę odparowały- nie były zbyt rzadkie. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Dodać warzywa drobno pokrojone lub zmielone maszynką. Pogotować do miękkości warzyw. Zmielić na gładko. Doprawić. Pogotować, by nabrały gęstości takiej jak jest ulubiona do makaronu. Gorące zamykać w wyparzonych słoikach.
2. Domowy sos meksykański wg. Moje gotowanie 9/2019
1kg dojrzałych mięsistych pomidorów bez skóry i pestek
500ml przecieru pomidorowego
2 cebule, posiekane
2 papryczki chili z zalewy, posiekane
1 kg czerwonej papryki, oczyszczonej, pokrojonej w paski
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej lub punto
Do smaku: sól, pieprz, cukier, suszony czosnek, suszone oregano, mielony kumin, mielona kolendra, sok z cytryny
Pomidory bez skóry i pestek, przecier pomidorowy oraz cebulę i chili wkładamy do wysokiego garnka, dusimy pod przykryciem ok. 45 minut, po czym gorące miksujemy blenderem. Wkładamy kawałki papryki, dusimy aż będą miękkie. Dodajemy kukurydzę i fasolę, przyprawiamy do smaku, dusimy jeszcze ok. 5 min.
Gorący sos przekładamy do suchych, wyparzonych słoików, zakręcamy. Słoiki ustawiamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 120⁰C. Pasteryzujemy 15-20 min.
3. Sos słodko-kwaśny wg. Pysznie zawekowane - Moje gotowanie
2 marchewki
Cebula
Puszka ananasa
Puszka kukurydzy
Puszka pędów bambusa
Czerwona papryka
Papryczka chili
Karton przecieru pomidorowego
Sól
Pieprz
Cukier
Mielony imbir
Mielona papryka
Ocet ryżowy
Obraną marchewkę kroimy w zapałkę lub ścieramy na grubych oczkach. Obraną cebulę tniemy w cienkie piórka, wrzucamy na suchą patelnię, oprószamy cukrem i przypiekamy na lekki brąz. Ananasy osączamy (zachowujemy zalewę) i kroimy na drobniejsze kawałki, kukurydze i bambus także osączamy (nie zachowujemy zalew). Oczyszczoną z pestek i białych błon paprykę kroimy w wąskie paski, chili (bez pestek) siekamy. Na dno rozgrzanego rondla z grubym dnem wsypujemy ok. 6 łyżek cukru, czekamy aż zacznie się rozpuszczać. Wlewamy sok z ananasa, doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy cebulę, ananas, kukurydzę i bambus oraz marchewkę i papryki. Dusimy razem ok.5 min, zalewamy sos pomidorowym, od momentu zawrzenia dusimy jeszcze 5 min. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i octem - dodajemy po trochu, cały czas próbując czy osiągnęliśmy swój ideał. Gorący sos przekładamy do słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 20 min.