Potrawy WEGE
Bakłażany w sosie z pesto bazyliowym
2 bakłażany
Sos pesto
Czosnek 2-3 ząbki (u mnie były 2)
Pieprz
Bazylia
Mozzarella (2 lub 3)
Pomidory
Bakłażany pokroić w plastry 1-1,5 cm grubości. Obgotować na parze każda stronę plastra po 1 minucie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pesto doprawić 2-3 ząbkami czosnku i pieprzem. Posmarować pesto plastry bakłażana. Ułożyć na tym po plastrze mozzarelli. Na to plaster pomidora i posypać posiekaną bazylią. Zapiekać aż mozzarella zacznie się topić.
Gulasz z cukinii wg. Krysi
Skroiłam całą cukinię może być w kostkę, dodałam fasolkę strączkowa 30 dkg, jedna paprykę lub dwie. To wszystko dusimy w garnku zalane pół litra rosołu. Dodałam ciut papryczki suszonej chili i sól morska, można dodać ciut zmielonej kolendry. Dusimy 30-40 min do miękkości. Na końcu robię z jednej płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej i 30 ml wody zacierkę i wlewam do powstałego ciepłego sosu mieszając. Podaje z ryżem z dodatkiem majeranku i rodzynek. Dodałam dwa pomidory. Bez zacierki można do słoików zawekowane.